Stichting Vaart, de website van en voor Valkenswaardse kunstenaars

Fons van Dommelen

Fons van DommelenAls je de werken van deze kunstenaar in een kernachtige bewoording zou moeten vatten, komt ‘explosie van kleur in een zorgvuldig gecomponeerd lijnenspel’ het meest in de richting. Zijn werk is vitaal, krachtig, oorspronkelijk en innovatief. De confrontatie met een sculptuur of doek door Van Dommelen evoceert een krachtige sensatie, gevoed door de paradoxale spanning tussen een haast primitieve vormentaal  duidelijk verwijzend naar eeuwenoude kunstuitingen weergeven in een energiek, vibrerend en uiterst modern kleurenpallet. 

In zijn werk zijn altijd herkenbare figuren te ontdekken. Met name sierlijke vrouwelijke figuren en krachtige dieren (zoals de stier, kat of paard) vervullen een prominente rol in het artistiek vocabularium van de kunstenaar. 

Het is duidelijk dat de zoektocht naar harmonie tussen het lijnenspel en de vlakverdeling voor de kunstenaar de grootste uitdaging ligt. Na de sleutel van deze combinatie gevonden te hebben, begint voor hem een nieuwe zoektocht naar de juiste spanning tussen de vorm, de textuur van het oppervlak en de kleur van de vlakken.

Afgezien van de inhoud van de kunstwerken, is de vormentaal van Van Dommelen verrassend en uniek.

De schilderijen en sculpturen van Van Dommelen zijn in stijl eclectisch maar als kunstuiting zonder meer autonoom.

De werken zijn te zien bij de Venbergse Molen

 Orange field of flouwers

Fons van Dommelen - Orange field of flouwers (bas-reliëf)- 100x120 cm

valley of the kings

Fons van Dommelen - valley of the kings - 100x120 cm

The asmat machine (bas-reliëf)


Fons van Dommelen - The asmat machine (bas-reliëf)- 100x100 cm

nach oben