Stichting Vaart, de website van en voor Valkenswaardse kunstenaars

fons en markFons van Dommelen

CATEGORIE: SCHILDEREN/TEKENEN/SCULPTUREN

Oude Agnetendal Klooster
Dommelstraat 41
5551 TA Dommelen

www.vando-art.nl

De expositieruimte is rolstoeltoegankelijk

Opleiding: Grafische Academie Leiden.

Als je de werken van deze kunstenaar in een kernachtige bewoording zou moeten vatten, komt ‘explosie van kleur in een muzikaal lijnenspel’ het meest in de richting.
De confrontatie met een sculptuur of doek door Van Dommelen evoceert een krachtige sensatie, gevoed door de paradoxale spanning tussen een haast primitieve vormentaal duidelijk verwijzend naar eeuwenoude kunstuitingen weergeven in een energiek, vibrerend en uiterst modern kleurenpallet.
De kunst door Van Dommelen valt uiteen in drie gebieden: werken op doek, bas-reliëfs en sculpturen. In zijn werk zijn altijd herkenbare figuren te ontdekken. Met name sierlijke vrouwelijke figuren en krachtige dieren vervullen een prominente rol in het artistiek vocabularium van de kunstenaar. Hoewel Van Dommelen’s werken duidelijk figuratief zijn, kunnen ze niet als verhalend gekarakteriseerd worden. Het zijn eerder expressies van kracht en vitaliteit, dan beeldende voorstellingen. Het is duidelijk dat vorm en kleur voor Van Dommelen van groter belang zijn dan de beeltenis an sich.

In de zoektocht naar de harmonie tussen het lijnenspel en de vlakverdeling ligt voor de kunstenaar de grootste uitdaging. Na de sleutel van deze combinatie gevonden te hebben, begint voor hem een nieuwe zoektocht naar de juiste spanning tussen de vorm, de textuur van het oppervlak en de kleur van de vlakken.

Gast: Mark Beusen, autonoom Beeldhouwer. www.markbeusen.nl


Chastitiy Lady

Chastitiy Lady


Passione

Passione


Senegal Beach

Senegal Beach


 

 

 

nach oben